bna interview met helga snel

De BNA interviewde Helga Snel voor een artikel over jonge architectenbureau’s

Onlangs trok ze op een zonnig terras nog een goede fles wijn open met een opdrachtgever. Het bestekstuk was afgerond. “Elke mijlpaal in een project is een moment om samen te vieren. Het delen van succes is minstens zo belangrijk”, vertelt Helga Snel (eigenaar helgasnelarchitecten). Vanaf de eerste ontmoeting met een potentiële opdrachtgever is Helga duidelijk en open: als ze een project doet, wijdt ze er zich met al haar aandacht aan. “Daarom doe ik nooit veel projecten tegelijkertijd. Dat gaat ten koste van de lucht, de ruimte en het plezier dat nodig is om kwaliteit te leveren.”

Twee jaar geleden maakte Helga een spannende herstart: ze begon voor zichzelf (voorheen was ze directielid/architect bij Jeanne Dekkers Architectuur). “Men zegt dat het een stoere stap was. Dat snap ik wel. Ik had alleen een kratje met wat kantoorspullen, geen werkplek en geen projecten.” Niet bang voor onbekende horizonten, liet ze zich leiden door een enorm positief en blij gevoel. “Als kind wilde ik ontdekkingsreiziger worden. Dat is er nooit van gekomen, maar als architect kun je ook heel goed nieuwe ontdekkingen doen.” Dat ze geen spijt hoeft te hebben van haar nieuwe avontuur, blijkt wel. Inmiddels heeft Helga meerdere projecten op naam van haar eigen bedrijf staan. “Als je plezier hebt in je werk, kun je van daaruit de mooiste dingen maken.”

 

Plezier voorop
In de 20 jaar dat ze architect is, werkte Helga aan de meest uiteenlopende projecten. Vaak ook tegelijkertijd. Dat had een keerzijde: langzaamaan verdween het plezier in haar vak. “Na al die jaren ervaring heb ik inmiddels geleerd om ruimte en lucht voor mezelf te maken. Dan kom ik op veel betere ideeën en blijf ik positief.” Die houding straalt direct af op het project en de mensen waarmee ze samenwerkt. Zeker in projecten die emotioneel beladen zijn, zoals bij het ontwerp van nieuwe werkomgevingen. Helga: “Met wat lucht, is er ruimte om tot verandering te komen. Er zijn weleens momenten dat het verleidelijk is om mee te gaan met de stress van een ander.

“Een bureau leeft. Je kunt zo goed georganiseerd zijn en alles gepland hebben, maar er gaan altijd dingen anders dan je had voorzien. Wanneer je afspraken nakomt, de risico’s inschat en weet wanneer je het proces moet loslaten of juist aantrekken, houd je koers. Je moet vasthoudend zijn, zonder te verstikken. Niet alleen ik, maar samen, met elkaar. Soms is dat zoeken, maar ik zeg altijd: geef nooit, maar dan ook nooit op! Dat werkt.”

Positief blijven
Bij ons op het bureau beginnen we altijd met een positieve houding. Niemand bedenkt goeie dingen vanuit een negatieve sfeer. Ervaring komt met de jaren, en daarmee ook de kennis en flexibiliteit om met tegenslag om te gaan en buiten kaders te denken. “Wij zijn goed in mooie ontwerpen maken binnen budget en planning, maar daarbij krijgt de opdrachtgever altijd iets extra’s. Iets verrassends, waar hij nog niet zelf aan had gedacht. Om dat te kunnen doen, vraagt elke nieuwe opdracht om een frisse, geheel nieuwe blik. Doen alsof ik dan nog van helemaal niks weet, houdt mij helder. Zo ontdek ik het karakter van de opgave. Natuurlijk loop ik zelf ook weleens aan tegen een punt van frustratie of dat ik niet weet hoe het even verder moet. De oplossing, dan maak ik me weer eens goed boos. Komt de vaart er vanzelf weer in. Alleen wanneer alles in beweging blijft, gebeurt er iets.”

 

Publicatie op de BNA website